
Samenwerkingsverband Kordia van Huis van het Kind lanceert het proefproject Gezinskracht in zes gemeenten. Ze krijgen de kans van de Vlaamse overheid om, samen met zestien partners, hun ultieme doel te bereiken: met hun unieke samenwerking gezinnen extra ondersteunen door problemen op te sporen vóórdat ze escaleren. “We hopen zo de pionier van Vlaanderen te zijn en andere zorgdiensten te inspireren.”
Gezinskracht is een proefproject van Huis van het Kind. Deze zorgorganisatie maakt ouders wegwijs en ondersteunt bij het opvoeden van kinderen. Het is een samenwerking tussen verschillende organisaties en de lokale besturen van Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar. Samen met zestien partners uit onderwijs, welzijn, kinderopvang en jeugdzorg uit de zes betrokken gemeenten stellen ze nu dit project voor. Donderdag 30 januari ondertekenden en vierden alle partners en schepenen hun kersverse partnerschap.
Sofie Coppers, programmacoördinator preventief gezinsbeleid, legt uit : “Op dit moment duurt het te lang voordat een zorgnood wordt opgemerkt en de hulpvrager moet meermaals haar vraag herhalen aan verschillende hulpverleners. Vaak zien we ook dat de hulp niet nodig zou zijn, indien het probleem vroeger was opgepikt: een schoolrekening die niet wordt betaald, moeilijk omgaan met een druk kind, geen kinderopvang vinden of een scheiding. Het zijn situaties die niet van de ene op de andere dag ontstaan en waarbij vroegtijdige ondersteuning een wereld van verschil kan maken.”
Groeiplekken
Met Gezinskracht zet Kordia daarom samen met hun partners in op zogenoemde groeiplekken. Dat zijn veilige plaatsen waar ouders met kinderen terecht kunnen en vanzelf komen. “Denk maar aan scholen, kinderdagverblijven, bibliotheken of consultatiebureaus. Met al deze sectoren zullen we samenwerken om problemen sneller op te vangen en ondersteuning te bieden. Deze problemen worden dan rechtsreeks gemeld aan ons, Huis van het Kind, waardoor de gezinnen meteen geholpen kunnen worden”, zegt Sofie. “Deze aanpak vergroot niet alleen de toegankelijkheid, maar voorkomt ook dat gezinnen pas hulp zoeken wanneer problemen al te groot zijn.”
Gezinskracht zal de komende twee jaar nagaan welke plaatsen geschikt zijn als groeiplek. Het is daarbij belangrijk dat de mensen die werken op deze groeiplekken over de juiste vaardigheden beschikken. Gezinskracht zal deze mensen dus opleiden om alarmsignalen snel op te pikken. “We zijn allemaal heel benieuwd waar we over twee jaar staan. We zullen effectief op de werkvloer moeten uittesten wat er al dan niet mogelijk is”, aldus Sofie. “Het zou heel mooi zijn als we met dit project een inspiratie kunnen zijn voor heel Vlaanderen.”
De zestien partners die samen Gezinskracht vormgeven:
CAW de Kempen, CKG Lentekind, Trefplaats 1 Gezin 1 Plan, Opgroeien – Kind & Gezin, Vzw Rebelle, Vzw Wiegwijs, Ferm Kinderopvang, Vzw Kinderdagverblijf Kind Jezus, Zorggroep Orion, CLB GO!, Vrij CLB Kempen, Vzw Olo-Rotonde, Mentes (Blenders), Carrewiel, OOOC ’t Kruispunt, CGG Kempen, Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Turnhout, Vosselaar