
Het gemeentebestuur van Lille heeft besloten om Louis Neefs postuum uit te roepen tot ereburger. Neefs was afkomstig uit deelgemeente Gierle. Dit jaar is het 45 jaar geleden dat hij om het leven kwam. Daarom organiseert de gemeente ook wandelingen rond belangrijke plekken in Gierle in het leven van Louis Neefs. Er komt ook een concert.
Zanger Louis Neefs wordt postuum ereburger van Lille, dat heeft de gemeenteraad beslist. Het voorstel kwam van oppositiepartij Inzet. Die beargumenteerde dat Louis Neefs omwille van zijn unieke stem, sociaal engagement en blijvende culturele impact de titel verdient.
Louis Neefs groeide op in deelgemeente Gierle. Daar staat ook al bijna 20 jaar een borstbeeld van de zanger. Louis Neefs stierf bij een auto-ongeluk in Lier op kerstdag 1980, intussen 45 jaar geleden. Daarom wordt er dit jaar in Gierle ook een wandeling georganiseerd langs de belangrijkste plekken in het leven van Louis Neefs. Er komt ook een jubileumconcert.

Band met Gierle nooit verloren
De eretitel betekent heel veel voor de familie, vertelt zus Connie Neefs. “We zijn heel fier. Mijn broer gaat een eeuwigheid mee”, knipoogt ze met een verwijzing naar een zin uit het lied Laat ons een bloem.
Hoewel Louis Neefs in Mechelen woonde, is hij de band met zijn geboortedorp nooit kwijtgeraakt. “Mijn broer is hier naar de lagere school geweest. Onze vader was daar leerkracht en Louis heeft nog bij hem in de klas gezeten”, zegt zus Connie.
Volgens Connie keerde Louis vaak terug naar zijn geboortedorp. “Louis had een koersfiets en kwam zeer regelmatig met de fiets vanuit Mechelen naar Gierle. Ik ben heel blij dat ik dat nog heb mogen meemaken.”
Ook in Mechelen, waar Louis Neefs woonde, is er sinds afgelopen zomer een standbeeld voor de zanger.